Mitä Tilintarkastus on?

Tilintarkastus on yhteisöjen ja säätiöiden kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon lakisääteistä tarkastusta, joka suoritetaan erikseen jokaiselta tilikaudelta. Suoritetun tilintarkastuksen päätteeksi tilintarkastaja antaa tilintarkastuskertomuksen.

Mitä tilintarkastus on? Miten yritykset ja me kaikki hyödymme siitä? Entä mitä tilintarkastaja tekee? Katso video alta!

 

MITÄ JA MILLOIN TARKASTETAAN?

Tilintarkastus voidaan suorittaa joko tilikauden päätyttyä tai se voidaan aloittaa jo tilikauden aikana. Se kohdistuu koko tilikauden kirjanpitoon ja hallintoon sekä tilikauden päättyessä laadittavaan tilinpäätökseen.

Sen tavoitteena on antaa kohtuullinen varmuus siitä, että tarkastettavan yhteisön tai säätiön tilinpäätökseen ei sisälly olennaisia virheitä. Tilintarkastuksen luonteesta johtuu, että tilintarkastuksessa ei välttämättä havaita kaikkia virheitä tilinpäätöksessä. Tällöin kyse on ns. tilintarkastusriskistä, jonka ammattitaitoinen tilintarkastaja pyrkii minimoimaan suunnittelemalla ja suorittamalla tilintarkastuksen huolellisesti ja reagoimalla tarkastuksessa esiin tuleviin havaintoihin.

 

KUKA VALITSEE TILINTARKASTAJAN?

Tilintarkastajan valitsee yhteisön ylin päättävä elin, esimerkiksi osakeyhtiössä yhtiökokous ja yhdistyksessä vuosikokous. Tilintarkastus on objektiivista ja riippumatonta varmennustoimintaa, jonka avulla mm. osakeyhtiön omistajat ja muut tilinpäätöksen käyttäjät saavat varmuuden yhteisön tilinpäätösinformaation oikeellisuudesta. Voit lukea lisää tilintarkastuksen hyödyistä Miksi tilintarkastus tehdään? -osiosta.

 

Lähde: Suomen Tilintarkastajat

Lähetä linkki työkaverillesi / tulosta: